Nakon velikih medijskih napisa o izgradnji Pelješačkog mosta za koji će Republika Hrvatska dobiti skoro sav keš od EU, pa im se isplati da ga naprave, jer je haman džaba, bosanskohercegovački politički vrh je došao na ideju o rješenju ovog pitanja, a u cilju dobrosusjedskih odnosa.

Naime, dio Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dalo je prijedlog da se Neum pokloni Republici Hrvatskoj da se dvije zemlje ne bi svađale.

“Ja sam izašao sa tim prijedlogom i koliko sam upoznat Mladen Ivanić, poštovani kolega, također Član Predsjedništva BiH je sasvim OK sa tom idejom. Meni bi bilo drago kada bismo na bilo koji način riješili ovo pitanje. Ne kažem da je moj prijedlog najbolji. Otvoren sam i za sve druge prijedloge, međutim, treba više da se stavi tačka na ovo. Ne možemo se razvlačiti 100 godina oko toga. S druge strane, Neum je svakako hrvatski grad i svi u njemu imaju hrvatsko državljanstvo, pa se mnogo toga neće promijeniti ionako. Samo ćemo popraviti dobrosusjedske odnose, a nama Neum ne znači mnogo”, rekao je Predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović.

Tako bi se granica povukla skoro pravom linijom od Dobrog dola do Dobranja, a još ostaje rasprava da li da se granica pomjeri još malo prema sjeveru, pa da i Broćanac i Prapratnica pripadnu Republici Hrvatskoj ili prema jugu, pa da pripadnu Bosni i Hercegovini.

Ove navode je komentarisao i Član Predsjedništva iz Srpskog naroda Mladen Ivanić: “Je li Neum u Republici Srpskoj? Nije. Stoga, što se nas tiče nema nikakvih problema da se pokloni Hrvatskoj. Stalno pričamo o pomirenju i dobrim odnosima, evo načina da se uradi nešto konkretno nakon toliko godina. Uostalom, Federacija i jeste malo prevelika he he.”

Član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda nije bio dostupan, jer se nalazi u Turskoj na otvaranju obdaništa u selu Osmançik, u Republici Turskoj.