Premijer FBiH Fadil Novalić na današnjoj konferenciji za medije je saopćio da je podnio incijativu Parlamentu BiH da se Klirinški dug ne iskoristi za vraćanje duga i popunjavanje budžetskih rupa, nego da se oroči na 100 godina u Vakufskoj banci, time bi za 100 godina imali dupli iznos Klirinškog duga  od 125 miliona KM.

 

“Treba biti pametan u ovakvim situacijama i ne pokleknuti nad vlastitom pohlepnosti. Iako se radi o velikom iznosu, on neće pokriti naša dugovanja koja imamo, bolje je ostaviti novac da se “kiseli”. Pazite 50 godina se čini kao dug vremenski period, ali u suštini i nije.  Umjesto što bi odmah potrošili 125 miliona km, možemo kao alternativu povećati porez i cijene na tržištu, naravno uz to povećanje bi išle restrikcije u gospodarskim sferama gdje ih još nema. Sad smo dobili ovaj novac i ne znamo kada će se opet ponoviti ovakav scenario, zato ne trebamo žuriti sa trošenjem.”, izjavio je za Šatro info , premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

 

Premijer je istakao da Vlada FBiH ne može sama vratiti dugove, građani moraju dati svoj doprinos, a shodno tome u pripremi je izrada Kasice Vlade FBiH koja će se nalaziti u svakoj mjesnoj zajednici. Ovim činom građani će imati mogućnost dati dobrovoljnu donaciju za dugovanja vlade.  

 

Vakufska banka je obećala kamatu od 0.0001% na iznos Klirinškog duga i AUDI S8 premijeru Fadilu Novaliću ukoliko bi ova incijativa uspjela. Do sada je incijativu podržao Fadil Novalić, njegova supruga i djeca, te uža familija.