Sarajevo – Na međunarodni queer festival Merlinka, inače metu za nasilje od strane različitih agresivnih i pretežno desničarskih grupa, poput onih navijača koji su politički otupjeli, lokalnih idiota, ogorčenih narkomana i djece zadojene nacionalizmom i konzervativizmom koja su dobila pristup flaši, ove godine je upala grupa od sedam plavookih navijača kojima je cilj te večeri bio da izađu i da se isplešu.

Vidjevši šarenilo i mnoštvo ljudi okupljenih u prostoru iz kojeg su drmali hitovi koji su ovi navijači kao djeca najviše voljeli, odlučili su okušati svoju sreću u Kriterionu. Upali su na festival, skinuli jakne, na self-service baru naručili piće. Iako se nekolicina posjetitelja i posjetiteljica Merlinke brecnula kada je vidjela ovu grupu kršnih momaka, a jedna djevojka je čak i vrisnula: “Na pod”, i jedina legla, uskoro su zvanice vidjele da su ovi momci tu zbog plesnjaka.

Kada je zvučnik zatresao u ritmu Earth, Wind and Fire – September, čulo se gromoglasno, maskulino OOOOOOOOOOOOO, jedan je navijač razbio flašu – ali sebi od glavu, i uzevši se za ruke, zaplesali su bugi-vugi. Svi su ih pratili, i Sarajevo u zadnjih pet godina nije svjedočilo tako veselom i opuštenom derneku svih rodova, spolova, nacija i vjerovanja.

Uskoro im se u plesu pridružio i ostatak ekipe okupljene u Kriterionu, te se parti nastavio do kasnih noćnih sati. Incidenata nije bilo.