Političar u zatišju, nekadašnji visoki funkcioner i Član Predsjedništva BiH koji je oborio Aprilski paket, Haris Silajdžić, možda dobije novu funkciju.

Naime, kako saznajemo, poslije traženja svog entiteta, arapski narod u BiH bi mogao dobiti i svog Člana Predsjedništva BiH, i to znamo i kojeg.

Historija ovog bh. političara je u mnogome vezana za arapski svijet i diplomatiju, osim što je obavljao funkciju Ministra vanjskih poslova, mnogo je radio na dobijanju pomoći iz arapskih zemalja.

“Kako se arapsko stanovništvo u BiH u mnogome povećava, te bi uskoro mogli preći broj Hrvata, mi želimo da se pripremimo, te da naredni konstitutivni narod u BiH, već unaprijed ima svog člana predsjedništva, kad nas bude četiri. Ne želimo ovim praviti pritisak, prije nego vidimo rezultate popisa te neke 2021. ili 2023.”, kaže Silajdžić.

Glavni pregovarač za ovakav vid predstavljanja je bio investitor Muhamed bin Saqr al-Qasimi, emir Ras Al Khaimah koji u ovom slučaju ima neku vrstu funkcije izaslanika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Mi želimo investirati u BiH. Malo je gdje jeftiniji kvadrat ovako dobre zemlje i mi želimo to da pokupujemo dok je još tih para od nafte. To je strategija pripreme za nestanak nafte. U sklopu toga želimo da se pripremimo i za dan kad ćemo postati konstitutivni narod. Jer, Hrvata je nešto iznad 10%, a mi to možemo brzo stići, tako da ćemo uskoro tražiti konstitutivnost”, rekao je al-Qasimi.