Obavještajno Sigurnosna Agencija BiH je, prema najnovijim informacijama u posjedu Šatro info, prisluškivala hrvatske zvaničnike kako bi “otkrila lokaciju izgubljenog Titovog blaga”, kojoj su prema agencijinim informacijama hrvatski obavještajci i zvaničnici ušli u trag početkom ove godine.

Hrvatskim političkim krugovima već decenijama kruže priče o Titovom izgubljenom blagu, koje prema našim izvorima navodno predstavlja cijeloviti iznos novca koji je Tito primio od SAD-a kada im je prodao prvi svemirski program na svijetu, onaj jugoslovenski, kako bi ovi pokrenuli sopstveni. Lokacija blaga nikada nije objavljena, a smatra se da je jedini pismeni trag izgubljen u plamenu tokom NATO bombardovanja Srbije, jer je čuvana u jednom beogradskom arhivu.

Stručnjaci nisu sasvim sigurni oko samog iznosa koji je, navodno u obliku vrijednosnih papira, fizički sačuvan negdje na teritoriji bivše Jugoslavije. Sama priča o ovom skrivenom blagu  “pukla” je međuregionalnim političkim elitama uskoro nakon Titove smrti, ali do ove godine niko nije uspio da nađe neki trag.

Bh. obavještajna agencija saznala je, kako saznajemo, još početkom ove godine od svojih agenata spavača pozicioniranih visoko u hrvatskoj administraciji da predsjednica Grabar-Kitarović preusmjerava sve veća novčana sredstva prema iskopavanjima na teritoriji Slavonskog Broda.

“Nakon što smo se odvezli do tamo da vidimo šta se dešava, nije više bilo sumnje. Iskopavanja su vršena pod okriljem noći, a radnici su mjenjani svaka dva dana, tako da niko ne bi previše saznao. Zaključili smo da je u pitanju potraga za Titovim blagom.” rekli su naši izvori, čije ćemo lične podatke zadržati za sebe radi sigurnosti.

Stručnjaci se slažu da ova sredstva, koja prema nekim tvrdnjama mogu da otplate kompletnu ratnu štetu koju Njemačka duguje Poljskoj, trebaju Vladi Hrvatske kako bi mogla da organizuje kolektivnu kafu u Dubrovniku, koju ovako ne mogu platiti.