Hrvati, nositelji Evropskih vrijednosti u BiH, počeli su se masovno prijavljivati u bolnice zbog bruha, kile ili propuknuća. Kako javljaju iz klinika, domova zdravlja i bolnica širom zemlje, više od pet hiljada Hrvata u posljednjih šest mjeseci prijavilo se u bolnicu sa simptomoma bruha, da bi im isti odmah potom bio i dijagnosticiran.

Vezu između proglašenja nositeljima evropskih vrijednosti u BiH i bruha je nemoguće zanemariti, kaže doktor Blagoje, koji je također Hrvat i sam je dobio bruh. ‘’Evropske vrijednosti su teške, utemeljene davno, kao takve nose mnogo duha, koji im dodatno daje na težini, a to sve Hrvati nose na svojim plećima sada’’, kaže doktor Blagoje.

Stručnjaci za Europske integracije kažu kako je ovo bilo za očekivati.

‘’Hrvati sada drže sve vrijednosti Europe za sve građane BiH. Bošnjaci i Srbi ne mogu pomoći u nošenju tih vrijednosti i sva muka spada na Hrvate. Logično je da je bruh, kolektivni, etnički bruh posljedica toga svega’’, dodaje Blagoje. 

Etnički bruh je i službena dijagnoza liječnika koji preporučuju Hrvatima da svoje evropske vrijednosti sada podijele i sa kolegama Bošnjacima i Srbima i rasterete se za budućnost koja im predstoji. Također, liječnici preporučuju da Hrvati uzmu i rasporede te vrijednosti između sebe. ‘’Možete vrijednosti preraspodijeliti, ne mora svaki Hrvat nositi svaku vrijednost. Vaše zdravlje bit će vam zahvalno’’, kažu doktori.

Preporuka je i da se ništa teško ne radi i ne diže dok god Bošnjaci i Srbi ne krenu nositi Europske vrijednosti.