Jako emotivna i dirljiva vijest jutros je ganula mnoge građane glavnog grada BiH, kada su čuli da je popularna bajadera marke KRAŠ, kupljena prije gotovo pet godina, konačno našla svoj vječiti smiraj. Naime, uslijed naglog pada šećera u krvi, Nihad Ramović s Vratnika je bio prinuđen da otvori ovu dugovječnu i zaista divnu bajaderu.

“Meni se duša cijepala, ali šta sam drugo mogao. Ja sam šećeraš, i u naletima kada mi drastično padne šećer moram pojesti nešto slatko. Bili su sitni sati, ništa nije radilo, a ja u kući ni kocke šećera nisam imao. Počeo sam da se tresem i panično tražim nešto da pojedem, najednom sam je ugledao u vitrini iza pakovanja truleksa i šoljica za goste. Kao da me dozivala i ponudila se da mi pomogne. Vjerujte da su mi suze krenule na oči dok sam je otvarao, nikad neću zaboraviti onaj zvuk celofana koji je blago cvilio dok sam ga skidao”, kroz suze je rekao Nihad.

Iako težak čin, mnogi sugrađani koji su bili vlasnici bajadere ga podržavaju, te shvaćaju okolnosti u kojima je ona otvorena.

“Čovjek je bolestan i to je sasvim dovoljno opravdanje. Nek Nihad zna da je hiljade građana koji su bili vlasnici bajadere uz njega, te da znamo koliko mu je teško. Suosjećamo s njim. I ja sam nekoliko puta bio u iskušenju da je otvorim, ali sam na kraju odustao. Sjećam se jedne tmurne nedjelje kada smo prijatelji i ja kod mene duvali neku lošu travu, tolika nas je slatka opalila da smo pojeli sve što ima šećer te krenuli na nju. Jedan od nas se urazumio i zaustavio nas u toj namjeri, te rekao da može sve ali da predmete od velikog historijskog značenja ne smijemo dirati. Izdrži brate”, izjavio je za naš portal Juka Panj, jedan od 3865 vlasnika bajadere u glavnom gradu.

Građani će sutra ispred Konzuma u BBI centru odati počast paloj bajaderi u kojoj je kupljena od strane prve vlasnice Zumre Bekrić. Zumru je trenutno u Njemačkoj, a prema saznanjima doći će prvim letom kako bi zapalila celofan i odala počast našoj dragoj bajaderi.