Univerzitet u Sarajevu je predložio kodeks ponašanja i oblačenja na fakultetima u Sarajevu, a sastavila ga je komisija sačinjena od 12 profesora, studenata i bivših studenata. Kodeks propisuje na koji način se trebaju ponašati i oblačiti studenti, profesori i asistenti.

Jedna od najboljih izmjena kodeksa koji je predložen jeste da studenti koji imaju tetovaže na tijelu iste moraju ostaviti kući kada dolaze na predavanja, u protivnom s predavanja će biti izbačeni kao i s kolokvijuma i iz prostorija fakulteta.

“Mi želimo da izađemo u susret našim studentima i studenticama s tetovažama i da im dozvolimo da dolaze na predavanja na sve fakultete Univerziteta u Sarajevu. Ostavljamo im opciju da dolaze na fakultet ali ukoliko svoje tetovaže ostave u svoja četiri zida. Kažemo, nije nema problem da ima tih tetoviranih, neka ih, ne diramo mi njih, neka ne diraju ni oni nas, ali nemaju oni šta da paradiraju s tim tetovažama po fakultetima. Dakle svako ko ostavi svoju tetovažu kući može bez problema da dođe na bilo koje predavanje na svom fakultetu. Ako to nije pošteno i prikladno, ja ne znam šta je” – izjavio je za naš portal predsjednik SPUSa, Merim Serdarević.

Nacrt kodeksa upućen je svim fakultetima i akademija u sastavu UNSA koji u roku od 20 dana trebaju dati svoj komentar na ovaj dokument.