Fakultet političkih nauka u Sarajevu uvodi određene promjene na odsjeku za novinarstvo, u skladu s novim svjetskim normama i standardima. Novi obavezni predmet na sve tri godine biće samoodbrana, te će novinarima itekako pomoći u daljoj karijeri.

“Višegodišnjim istraživanjem sistema obrazovanje, te analiziranjem nedostatak i onoga što je potrebno dopuniti, došli smo do zaključka da je predmet samoodbrane definitivno najpotrebniji mladim novinarima. Svakodnevno čitamo o različitim vrstama tortura nad novinarima, ucjenama, fizičkim napadima, kidnapovanjima, maltretiranjima i egzekucijama, te smo kao profesori, dužni mlade naraštaje pripremiti za njihov budući esnaf”, rekao je Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Predmet će gradirati po godinama studija, te će buduće novinare spremiti za sve moguće nepredvidive situacije koje ih mogu zadesiti.

“Predmet će biti na sve tri godine studija, te će ići sistematski i temeljito obrađivati sve metode odbrane u datim okolnostima. Na prvoj godini studenti će učiti neke osnovne zahvate iz jiu-jitsua, te savladati tehnike kako napraviti polugu ili adekvatno prekriti kameru rukama kako se ne bi oštetila tokom napada na terenskim snimanjima. Na drugoj godini kurs će biti kombinovan sa psihologijom, te će učiti kako izaći na kraj s iznudama, telefonskim prijetnjama, pokušajima kidnapovanja porodica i ostalih sličnih činova. Treća godina će obuhvatiti presjek dosadašnjeg rada u prvom semestru, dok će u drugom za one najbolje, biti održan kurs kako pobjeći iz terorističkog kampa, ukoliko se nađete na nekom ratištu i padnete u ruke terorista ili nekih paravojnih formacija”, dodao je Filandra.

Ovaj predmet će biti uslov, te ukoliko studenti polože sve a ovaj padnu, neće moći preći u narednu godinu.