Kemo Tipkar, novinar Dnevnog Avaza jutros je dobio otkaz zato što zbog privatnih obaveza nije stigao na sjednicu opštinskog odbora SBB-a. Kaže da je član stranke, ali da zbog poslovnih i privatnih obaveza jednostavno ne stiže na sastanke.

“Mene su oni preveslali ko malog bekana. Ja fino kada sam aplicirao za radno mjesto u Dnevnom Avazu, tamo je fino u ugovoru pisalo da moram biti član SBB-a, te da je pokaz članske knjižice bitniji od CV-a, diplome i ličnih sposobnosti. Međutim, javljeno mi je da sam dobio tri minusa zbog neprisustva, te da moram prisustvovati sastancima. Ja stvarno nemam kad, obzirom da radim po 15 sati dnevno šesto dana u sedmici za 750 KM. Imam ženu i troje djece, nemam kad djecu da vidim. Ja sam mislio da je dovoljno da se učlanim u stranku, međutim potrebno se angažovati i politički”, rekao je ogorčeni Kemo.

Kontaktirali smo uredništvo Dnevnog Avaza da ispitamo situaciju iz oba ugla.

“Iako u ugovor stoji tako, mi smo fino na radnim sastancima redakcija stalno naglašavali, da njima kao objektivnim novinarima, nije dovoljno samo da budu članovi stranke da bi nešto promijenili u ovoj državi, već da se moraju politički aktivirati. Mi moramo demokratiju graditi, svi zajedno. Pa šta oni očekuju, da se učlane i to je to? Ne može, oni moraju da pošteno, objektivno i po naredbi pišu sve najbolje o stranci, da dolaze na sastanke, da promovišu svoju stranku po kafanama, porodičnim okupljanima i svim drugim javnim prostorima. Nećemo tolerisati neprisustvo, to nek se zna”, izjavila je Minka Spin, urednica Dnevnog Avaza.