Sarajevo– Nakon mnogih različitih i jednako bezuspješnih pokušaja da se smisli prostorno rješenje za Skenderiju, objekat od kulturološkog značaja za Sarajevo o kojem se brine još samo par komunjara koje se ipak na kraju neće pitati, rješenje se nametnulo samo.

Iako je posljednji dati prijedlog, naime, ideja da se Skenderija sravni sa zemljom i na njoj napravi veliki šoping centar, smatran revolucionarnim i apsolutno poželjnim u novom, modernom landscapeu grada, gradonačelnik Abdulah Skaka naglo je poskočio pri potpisivanju ugovora sa izvršiocem radova i teatralno izjavio historijsko Ne.

Historijsko Ne nije izjavio jer je došao tobe, već jer je imao odličnu ideju. Skaka je predložio da se umjesto izgradnje šoping centra Skenderija svakako sravni sa zemljom, no da na njenom mjestu nikne veliki spomenik Trebevićkoj žičari.

Idejno rješenje za spomenik Skaka je dao na licu mjesta: “To će biti jedan veliki falusni oblik zelene boje koji će se blago savijati prema zapadu a bit će napravljen od stakla, i pored njega će biti izvedene male neonske imitacije kabina. Naravno, pokačit ćemo i lampione u obliku žičare svuda okolo a na vrh falusa će se moći popeti helikopterom, o cijenama za domaće ćemo raspraviti, od turista ćemo uzimati stoju.”

Očekuje se da će radovi početi već sutra, kako bi otvaranje spomenika bilo spremno za obilježavanje prve polumjesečnice otvaranja žičare.