Nogometni savez Bosne i Hercegovine najavio je protest u Sarajevu krajem avgusta, zbog sve veće ekspanzije politike i interesovanja javnosti za istu.

“Politika i interesovanje za politiku je toliko uzelo maha, da je fudbal pao na treće mjesto. Mi to zaista ne možemo tolerisati. Igramo po svijetu, pišamo krv, ostvarujemo rezultate, paralelno se spremamo za reprezentaciju i ljudima opet zanimljiviji Dodik, Bakir i kompanija na ne mi. Baš sramota. A uradili smo više stvari za ovu zemlju nego oni, realno”, izjavio je Edin Džeko, predsjednik sindikata fudbalera Bosne i Hercegovine.

I navijači su izrazili podršku protestu, te najavili svoj dolazak.

“Ovo je ba sramota. Halo ba, raja i kad dođe na tekmu pričaju samo o politici, opraše na ruke. De ba malo navijaj, psuj majku sudiji i onim navijačima preko puta, šta si se uhvatio Aprilskog paketa i referenduma. Strašno stare mi, ubi nas politika”, kratko je prokomentarisao Muris Bakljada, pripadnih Hordi Zla Sarajevo.

Protest će podržati i mnogobrojne medijske kuće, koje u posljednje vrijeme više prenose sjednice vlada nego fudbalske utakmice, te im je puna kapa toga.

“Ja sam u posljednje dvije godine otpustio četiri sportska komentatora, zato što nema interesovanja za gledanje utakmica što je nekad bilo. S druge strane, informativni program mi je pun ko šibica, a jedan kompjuter koristiti po pet novinara u isto vrijeme. Ovo je prevršilo svaku mjeru”, izjavio je Senad Hadžifejzović, otac Face TV Sarajevo.

Nezadovoljni će tražiti smjenu aktuelne vlasti, kako bi interesovanje građana za nju bilo manje, obzirom da su ovi postali veće zvijezde od Jale i Bube.