Narodna skupština Republike Srpske i Parlament Federacije BiH uskoro će pustiti u proceduru izmjene krivičnog zakona oba entiteta sa kvotom koliko je OK djece da se ubije tokom jedne godine.

Naime, ovu odluku su donijele većine u oba parlamenta, jer kako kažu, dosta je više protesta i kojekakvih pravdi za ovoga ili onoga, pa će se zakonodavni organi pobrinuti da uvedu takozvane kvote koliko je OK djece da se ubije godišnje.

“Mi kao vrhovno zakonodavno tijelo boljeg entiteta u BiH ne možemo dozvoliti da imamo kojekakve proteste i okupljanja kao da smo u srednjem vijeku. A za šta? Zarad jednog ubistva, tj. takozvanog ubistva, jer 424 autopsije koje su pokazale da se radi o ubistvu, realno nisu dovoljno dobar dokaz. Sad će neko poštene policajce koji su samo željeli da završe svoj posao čim prije i stignu u kladionicu, pa to paušalno ocijenili kao zadesnu smrt, tužiti kako su korumpirani i šta ti je znam. Stoga, mislimo da je ovo odlična inicijativa. Mi ćemo uvesti fino kvote i sad svako ko želi da ubije nečije dijete, može da provjeri koliko je te godine djece ubijeno i da li može ili ne može to da se uradi”, rekao je Vanja Bajić, poslanik u NSRS.

U Federaciji BiH čak planiraju i razvojno-implementacijski dio ove izmjene, gdje žele da olakšaju korisnicima usluga u potpunosti.

“Mi smo odmah kontaktirali jednu IT kompaniju koja će nam napraviti jedno softwaresko rješenje. Naime, mi se bojimo da bi samo informativna lista s informacijama koliko djece je legalno ubiti te godine bila premalo usluge za korisnike, pa stoga planiramo napraviti i jedan web sajt, gdje će ovi koji žele da ubiju nečije dijete moći da apliciraju na listu čekanja. Ako je recimo ove godine kvota popunjena, a vi želite da to uradite, možete dobiti prvi red za iduću godinu. Naravno, sve će se odvijati transparentno i neće biti korupcije i nepotizma. Svi podaci će biti dostupni javnosti”, kaže Muhamed Kozadra, delegat Doma naroda Parlamenta FBiH.