Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović je danas spremio novi set mjera prema nevladinoj organizaciji koja se usudila da podučava djecu s poteškoćama u razvoju na području Kantona Sarajevo.

Naime, ovaj ministar planira da baci anatemu od strane njegovog ministarstva, te da krivično goni i nevladinu organizaciju koja je do sad radila s djecom s poteškoćama u razvoju EDUS, roditelje djece, te samu djecu.

“Ako nastave s ovakvim ponašanjem, mi ćemo razmisliti i o protjerivanju iz države. Ne može se ovako raditi. Ko su ti nastavnici i učitelji? Kako ih ono zovu, edukatori? Ko je njima dao certifikat da obrazuju djecu. Na kraju krajeva, ko ih je zaposlio? Ako nisu zaposleni preko javnog poziva koji je kreirala neka stranka za svoje kadrove, mi zaista ne možemo vjerovati takvom obrazovanju. Mi ćemo prihvatiti da to radi neka nevladina organizacija, ali ako mi imamo pregled nad istom… npr. Forum mladih SDA. Ovako kako je do sad išlo, neće više”, rekao je Kavazović.

Na komentar prisutnih o tome kako je EDUS-ov sistem napredan i kako daje odlične rezultate, te su roditelji prezadovoljni, ministar Kavazović je također reagirao negativno, kazavši kako su to novotarije koje nikom nisu potrebne.

“Mi na našim fakultetima na Univerzitetu u Sarajevu već od sredine prošlog stoljeća imamo kvalitetnu literaturu. Ona je dokazano dobra i nema nikakve potrebe da se mijenja. Ako je nekom do novotarija, pogotovo zapadnjačkih, neka ide u Švedsku, Norvešku, Dansku i ostale devijantne zemlje i neka uživa. Mi ovdje radimo po već utvrđenim metodama. Ne može meni neko reći da nešto što postoji 50 godina, može da se zamijeni nečim što postoji nekih pet, 10 ili 15. Tužit ću vas sviju”, dodao je ministar Kavazović.