Milorad Dodik, Predsjednik Republike Srpske je danas opet iznio stavove o Srebrenici i stradanjima Srba u ratu u Bosni i Hercegovini. Iznio je prijedlog da Narodna skupština RS-a naloži Vladi da formira međunarodnu komisiju koja će ispitati ratna dešavanja u Srebrenici, uključujući i stradanje Srba. Također je opet rekao “navodni genocid”.

Kontaktirali smo izvore bliske Dodiku i saznali da je on mnogo zabrinut i deprimiran zbog situacije gdje mu ponestaje sukoba o kojima će pričati da bi prikrio lošu ekonomsku situaciju, te prezaduženost ovog entiteta.

“Ja sam njega gledala cijeli dan. On je meni nekako sav nasekiran. Sav mi je oronuo nekako. Kao da ga nešto muči, kao da ga boli glava, kao da nije jeo taj dan. Kad sam ga pitala šta mu je, on mi je samo rekao da ga ništa ne pitam. Nisam znala šta da radim. Donijela sam rakiju, pivo, pečenje… on je i dalje samo sa sjetom gledao kroz prozor. Tad mi je rekao: ‘Željka, znaš li ti za koji još sukob ili genocid ili nešto da smislimo? Kampanja je tako blizu, a mi smo već istrošili Srebrenicu, Srbe u Sarajevu, pa i Srebrenici. Imam još samo Jasenovac. On mi može trajati jedva do polovine septembra. Šta ćemo onda, draga Željka?’ Kad mi je to rekao, meni se srce slomilo. Ja ću se lično potruditi da pronađem neke sukobe i stradanja koja su još uvijek neotkrivena, pa da mu ponudim. Zaista želim jako i nadam se da ću uspjeti”, rekao nam je anonimni izvor blizak, jako blizak Dodiku.

Kako saznajemo, Dodik je i dalje ostao u istoj poziciji i nakon ovog razgovora, gledajući sjetno kroz prozor. Čekamo sljedeći nastup da vidimo da li je tajni izvor našao neki novi sukob ili stradanje kojim bi pravdao sve lošije stanje u Republici Srpskoj.