Tržište kamatarskih usluga u Bosni i Hercegovini nikad nije bilo pretjerano inovativno, ali jedan kamatar iz Mostara mijenja pravile igre već od sljedeće nedjelje. Naime, kod njega će biti  omogućeno dobijanje kredita za plaćanje mita.

„Ako trenutno nemate para za potplaćivanje vašeg, na primjer, liječnika ili profesora, uskoro će biti moguće da uzmete keš kredit za mito kod mene i to uz najpovoljnije moguće uslove. Pošto je najveća potražnja za kešom upravo u napomenutim sektorima, očekuje se i procvat poreskih prihoda od strane novokomponovanih liječnika koji ne bi postali liječnici da ne postoji moja akcija“, kazao je kamatar Faruk Pašalić.

Pitali smo građane Grada Mostara što misle o novoj ponudi i naišli smo na odgovore pune entuzijazma.

Evo, majka mi leži u bolnici već mjesec dana i kredit za mito mi je jedina nada. Jedva čekam da platim mito jer će onda možda krenuti da je primjećuju. Poslije toga planiram da se zaposlim, ali s obzirom na to da njegova kamatna stopa i nije toliko velika, neću morati da radim nešto pretjerano puno kako bih otplatio dug. Nije da slutim loše, ali ako mi bude potrebno opet nekad, znam gdje ću da se vratim jer ne pada mi na pamet da se opet zadužujem u kojekakve banke“, kaže Tibor Kovač.

Imam profesora na fakultetu koji je inače poznat po tome da je teško dobiti prolaznu ocjenu kod njega. Iako sam stvarno učila i učila, nikako me nije htio pustiti da prođem. Razmišljala sam čak i o prihvatanju nemoralnih ponuda, ali sam onda čula za ovu akciju koja je okrenula stvari u moju korist. Danas sam se riješila tog profesora, a kredita ću se riješiti čim se zaposlim“, rekla je Dženana Kadribegović.