Merima Bećirović, dvadesetdvogodišnja studentica Engleskog jezika i književnosti iz Mostara, poznata je u svom gradu, ali i širom Hercegovine, po tome što smatra da je njena kilaža idealna, i da ne treba ni da smrša ni da se ugoji.

Ovu neobičnu osobinu, do sada nezabilježenu kod osoba ženskog pola, primijetili su prije mnogo godina ljudi iz Meriminog najbližeg okruženja, zbog čega su u početku mislili da sa njom nešto nije u redu.

„Bili smo jako zabrinuti kada samo uvidjeli da naša kćerka već godinama tvrdi da ima idealnu kilažu“,– prisjeća se Merimina majka Halima.“ Vodili smo je na ispitivanja kod psihologa, a ljekari su je slali čak i na skener mozga ali ništa nije pronađeno. Na kraju su zaključili da se radi o blažem obliku psihičkog poremećaja, ali da to nije ništa strašno i da joj neće smetati za normalno funkcioniranje u društvu“, kazala je majka ove doista neobične djevojke.

Psiholozi su pokušali da promijene Merimino ponašanje terapijom koja je podrazumijevala čitanje magazina “Cosmopolitan” i “Ljepota i Zdravlje” po tri sata dnevno, kao i svakodnevno gledanje TV kanala “Fashion TV”. Nažalost, čak ni ta terapija nije dala rezultate.

Merimin otac tvrdi da nije primijetio nikakvo slično ponašanje kod ostale dece.

„Osim Merime, imamo još dvije kćerke, dvadesetogodišnju Aminu i sedamnaestogodišnju Alisu, i one se ponašaju savršeno normalno. Amina po nekoliko puta dnevno spominje kako je predebela i kako treba da smrša bar deset kila, a Alisa nakon svakog pojedenog kolača odlazi u kupatilo, stavlja prst u usta i povraća. Sve u svemu, nikakvo neobično ponašanje nisam primijetio kod mojih ostalih kćerki, one su potpuno normalne“, objašnjava otac.