Sve više momaka prilikom dolaska u restorane, kafiće i klubove na sto pred djevojkama ili društvom teatralno, umjesto ključeva skupih automobila, bacaju članske karte Hrvatske demokratske zajednice.

Novi trend, na koji ukazuju sociolozi, psiholozi i ostali stručnjaci, naglo se razvio u posljednje tri godine.

Sociolog Pero Radmanović kaže da svako vrijeme ima svoje manifestacije moći.

Nekada su, kao pokazatelj društvenog statusa, korišteni mobilni telefoni, koji su u to vrijeme bili rijetki i vrijedni. Poslije njih, dugo godina su dominirali ključevi luksuznih automobila kao ultimativni simbol moći. Danas su na red došle članske karte vladajuće stranaka, koje ulijevaju strahopoštovanje i njene vlasnike legitimira kao osobe koje mogu sve što požele – od završavanja fakulteta u rekordnom roku, pa do zapošljavanja u bilo kojoj javnom sektoru”, kazao je Radmanović.

Tim povodom smo se odlučili stupiti u kontakt s jednim od vlasnika članske karte HDZ-a koji je insistirao na anonimnosti. Prema njegovim riječima, tek nedavno je spoznao svu moć tog dokumenta.

“Uopće nisam znao kako članska karta djeluje na ljude sve dok je jednom prilikom nisam slučajno izvadio zajedno s novčanikom i ključevima. Društvo za mojim stolom je uzdahnulo. Nekoliko momaka za susjednim stolom je začuđeno gledalo, a onda skrenulo pogled kada sam ih pogledao. Kasnije u toku večeri djevojke su mi konstantno slale pića i svoje brojeve telefona. Do tada nisam znao kakvu moć posjedujem u svom džepu“, kazao je naš sugovornik.

On navodi da od tada redovno koristi svoju člansku kartu HDZ-a kako bi impresionirao ljude.

“Moram priznati da mi je to pomalo i dosadilo jer osim raznih beneficija, poput onih kada konobari prvo usluže, to nosi i veliku odgovornost. Svi mi nešto traže da im završim, stalno me vuku za rukav iz ovog ili onog razloga. Pritisak je preveliki, tako da sam odlučio da ubuduće rjeđe vadim svoju člansku kartu na javnim mjestima“, zaključio je on.