Nakon oporezivanja feelancera, te poklona u vidu novca, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine planira da oporezuje poklone od dijaspore u slatkišima, a prvenstveno tetki iz Njemačke. Razlog za ovo je, kako navode, to što tetke vuku najviše slatkiša svojim voljenim u BiH i tako ozbiljno narušavaju ekonomiju Federacije BiH, a i cijele zemlje.

“Mi smo provjerili koliki je ulaz takvih slatkiša na domaće tržište i kad smo napravili procjenu, to izađe nekoliko tona. Svake godine hiljade tetki unese oko dvije tone proizvoda od šećera neoporezovano na naše tržište. Evo da je po marku, svaka ta čokoladica, tu se okrenu desetine hiljada maraka od koji Federacija BiH ne vidi ni feninga. To nije uredu. Jer, svaka država u kojoj se nešto jede, to se i oporezuje. Zato neka se spreme tetke iz Njemačke prvo, a onda i ostali freelance donositelji slatka, amidže, dajdže, ujaci, stričevi, braća, sestre… svi će biti oporezovani”, rekao je Fadil Novalić, Premijer Vlade Federacije BiH.

Ono što je zabrinulo ljude u Vladi jeste činjenica da se budžet FBiH istrošio u posljednjoj kupovini zgrade za svoje potrebe, te se sada gleda da se taj budžet što više napuni.

“Zgrada u vlasništvu moje kćerke se nije platila sama, pa se ni novac za to neće nadomjestiti sam. Tako da poreze mogu očekivati i djeca na olovke i bojice, a pogotovo oni koji koriste vodene bojice. Osim ovoga, planiramo preći na još neke stvari, ali o tome više kad uvedemo zakon”, kratko je prokomentarsiao premijer.