Bosna i Hercegovina tražit će od zvaničnog Bruxellesa da joj smanji uslov neophodan za upisivanje u članstvo u Evropsku uniju.

Prema prvim informacijama, 35 poglavlja koja Bosna i Hercegovina mora da ispuni ukoliko želi da da uslov za upis u EU 2020. godine djeluje preobimno, zbog čega će insistirati na smanjenju gradiva.

Bacili smo pogled na 35 ispitnih pitanja i jasno nam je da ima dosta teško savladivih oblasti, koje ćemo tražiti da se izbace. Ovo se ponajviše odnosi na 14. i 24. poglavlje“,  kazao je član predsjedništva Dragan Čović.

“Ova teška pitanja se odnose na rješavanje pitanja „Sejdić i Finci“, gdje će ispitivači iz EU provjeravati kako se sprovode odredbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu“, izjavio je Čović i napomenuo da ga dodatno plaši posljednje 35. poglavlje.

Poznati reditelj i stručnjak za EU integracije, Goran Stojanović, smatra da je reakcija Bosne i Hercegovine očekivana.

„Bosna i Hercegovina je zacrtala cilj da da uslov za upis u EU već 2018, a da očisti godinu već do 2020, što na prvi pogled djeluje kao veoma ambiciozan plan, koji je svojstven mnogim studentima. Nakon velikih očekivanja, u danima kada započne savladavanje gradiva, mnogi studenti su svjesni da će teško moći da ispune svoj cilj, što neminovno vodi ka zahtjevu za smanjenje uslova“, izjavio je Stojanović koji se nada da zvanični Bruxelles neće otkriti da je Bosna i Hercegovina počela da sprema ispit iz skripti.